کتاب«الموسوعة الرجالیة للعلامة الحلی(ج1تا5)»، اثر «محمدباقر ملکیان» در گروه علمی «تصحیح و تحقیق» در بیست و یکمین همایش کتاب سال حوزه شایسته تقدیر شناخته شد.
به گزارش دبیرخانه همایش کتاب سال حوزه، کتاب«الموسوعة الرجالیة للعلامة الحلی(ج1تا5)»، اثر «محمدباقر ملکیان» در گروه علمی «تصحیح و تحقیق» در بیست و یکمین همایش کتاب سال حوزه شایسته تقدیر شناخته شد.
بر اساس این گزارش، در بخشی از چکیده این اثر میخوانیم: این پژوهش، موسوعهای پنج جلدی است از آثار و انظار علامه حلی در دانش رجال که جلد اول تا چهارم آن به تصحیح و تحقیق دو اثر رجالی علامه اختصاص دارد؛ اما جلد پنجم، مبانی رجالی علامه حلی را در دیگر آثار وی بررسی کرده است.
کتاب إيضاح الاشتباه، در جلد اول موسوعه، تصحيح و تحقيق شده است. این کتاب از تأليفات علامه حلی، به بررسی ضبط املايی رجال اختصاص دارد و کهنترين نگاشته برجای مانده از عالمان شيعي در اين موضوع است.
تصحيح و تحقيق کتاب خلاصة الأقوال، در جلد دوم، سوم و چهارم موسوعه سامان یافته است. خلاصة الأقوال، مهمترين اثر رجالی بر جای مانده از علامه حلی است که در دو بخش، به بررسی احوال راويان میپردازد: بخش اول، به راويانی اختصاص دارد که رواياتشان قابل اعتماد است؛ اما بخش دوم، ویژه راويانی است که رواياتهای آنان قابل اعتماد نيست. چنین تقسيمبندی در دانش رجال، از ابتکارات علامه حلی در اين کتاب به شمار میآید.
جلد پنجم موسوعه، تأليف کتاب المباني الرجالية است که مباحث رجالی و احوال راويان را، در ديگر تأليفات علامه حلی، بازیابی و بررسی کرده است. علامه حلی، در ديگر آثار خود، به ویژه تأليفات فقهیاستدلالی، بسياری از مباحث رجالی، شامل کليات و شرح حال روات احاديث، را به میان کشیده و دیدگاههای رجالی خود را در این باره آشکار کرده است. بنابراین، کتاب المباني الرجالية در برگيرنده مباحثی است که میتواند در کنار خلاصة الأقوال، برای محقّقان عرصه رجال، راهگشا باشد.
شایان ذکر است، کتاب«الموسوعة الرجالیة للعلامة الحلی(ج1تا5)»، اثر «محمدباقر ملکیان» در گروه علمی «تصحیح و تحقیق» در بیست و یکمین همایش کتاب سال حوزه شایسته تقدیر شناخته شد، از سوی انتشارات« قسم شوون المعارف الاسلامیه و الانسانیه، مرکز تراث الحله ـ العتبه العباسیه المقدسه » منتشر شده است.
گفتنی است، در بیست و یکمین همایش کتاب سال حوزه، از میان 933 اثر رسیده به این دوره، پس از ارزیابی اجمالی، 169 اثر به مرحله دوم داوری (ارزیابی تفصیلی) راه یافتند. از این تعداد، 54 اثر نامزد برگزیدگی شدند که پنج اثر رتبه برگزیده و 23 اثر رتبه شایسته تقدیر را به دست آوردند، نویسندگان 26 اثر نیز شایسته تحسین شدند.